Suusauudised

Foto: Rainer Ojaste
Sparta suusatrennid kutsuvad!

Sparta ühistreeningutest tõuseb kasu nii algajatele kui ka maratoonaritele

13:52 28. detsember 2010

"Kas punnitada kogu aeg täiskäigul, süda rinnus pekslemas? Mis tehnikaga saab jõudu säästes mäkke rühkida? Milliseid suuski eelistada ja kuidas neid määrida?" nendele küsimustele vastab värske ajakiri "Jooksja".

 Kuigi Sparta rühma liikmed on varemgi omapäi suusatanud ja teiste vastupidavusaladega tegelenud, on ühistreeningud märgatavalt nende sportlikku teadlikkust avardanud. Nad soovivad oma ala paremate asjatundjate juhendamisel mõtestatult harjutada ja õppida ühte mõnusat talveala rohkem nautima.

„Vanad suusamehed teevad mõne kerge treeningu ja võidavad endast nooremaid palju üksnes tänu heale tehnikale,” ütles Sparta suusatiimi peatreener Jaanus Teppan, kes soovitab igaühel tehnika põhioskuste õppimisel vaeva näha. Alles seejärel võiks keskenduda töövõime parandamisele ja kiiremale suusatamisele.

„Kaks aastat tagasi, kui ostsin endale korralikud suusad, mõtlesin, et suusad sõidavad ise,” lausus ka orienteerumise ja seiklusspordiga tegelev Merike Mumme. „Möödunud talvel sain aru, et peaksin ka ise üht-teist oskama. Pärast lühikest kursust mõistsin, et õppida on palju. Spartasse minnes kartsin alguses, et seal harjutavad padusportlased, aga õnneks nii siiski pole.”

Oodatud nii algajad kui edasijõudnud

Tallinnas Pärnu maanteel asuva spordiklubi Sparta eestvedaja Aivo Liksori sõnul on nende treeningurühma oodatud nii algajad kui ka edasijõudnud, nii suusarõõmu otsijad kui ka maratonideks valmistujad.

Samuti aastaid sportimisest lugu pidanud Ruth Pallo leidis Spartast just seda, mida otsis. „Mulle on alati meeldinud oma lõbuks looduses liikuda, aga nüüd muutusid treeningud korrapäraseks,” selgitas ta. „Ma ei pusi enam omaette, vaid saan kohe treenerilt nõu küsida.”

Ruthile on meeldinud suusatada uisustiilis, sest nii on olnud mugavam ja lihtsam. Kui ta eelmisel talvel Otepääl olles ei saanud värskel pehmel lumel uisusammu kasutada, aga samal ajal oli Tartu maratoni rajal kena suusajälg, tärkas soov ka klassikatehnikat õppida. Ühele laupäevasele ühistreeningule läkski ta oma vanade universaalsuuskadega, millega saab ka klassikastiilis sõita.

„Klassikatehnika on tunduvalt keerulisem, pean palju harjutama,” tunnistas Ruth, kes loodab, et ühistreeningutel valitsev õlg-õla tunne, üksteise abistamine ja innustav õhkkond aitab hõlpsamini edusamme teha.

„Esimestel treeningutel oleme lihtsalt suuskadel liikumisega kohanenud,” ütles olümpialane Raul Olle, kes juhendab spartalasi Teppaniga vaheldumisi. „Tuletame meelde, kuidas keha püsiks tasakaalus ja mismoodi teha õigeid liigutusi. Igaüks on liikunud endale jõukohases rütmis.”

Mehi kannustavad maratonid

Tuleb tunnistada, et Jooksjale saadetud vastuste põhjal tunduvad mehed pisut läbematumad. Küllap nad näevad vaimusilmas end juba möödunud hooaja tulemusi parandamas. Neid kannustab mõttekäik: „Ma ei lähe treeningule lõõgastust otsima, vaid tugevamaks saama!”

„Üritan Estoloppeti maratonidel oma aegu parandada,” tutvustas Eero Liivrand eesmärke. „Kui õnnestub mõnda tuttavat või sõpra edestada, on veelgi parem. Samuti soovin nautida toredaid talveilmu ja tegeleda alaga, mis talviseks harrastuseks kõige paremini sobib.”

Ennast kodu, töö, seltskondliku elu ja treeningute vahel jagav Eero harjutab kolm–viis korda nädalas.

„Neljatunniseid trenne Pulleritsu moodi pole suutnud teha,” osutas Eero kirglikule harrastussuusatajale, Postimehe ajakirjanikule Priit Pulleritsule. „Tavaliselt suusatan tund kuni poolteist.”

Rühmas harjutades on Liivranna meelest hõlpsam treeningurutiinist vabaneda ja saab ennast teistega võrrelda.

„Harjumuspäraselt võiks arvustamine olla häiriv, kuid tähelepanekuid kainelt hinnates on neist abi,” hindas Eero treenerite nõuandeid.

"Vaja on treeneri nõuandeid"

Järvamaa kutsehariduskeskuses ärikorraldust õppiv Siim Oras, kes samuti tahab teha järgmise aasta maratonidel oma parimad sõidud, leiab pärast koolipäeva aega ka üksi treenimiseks. Nende pere kodumaja lähedal Harjumaal Habajas on põllule tehtud veidi üle kolme kilomeetri pikkune suusarada, mida isa ja vend Buraniga sõidukõlbulikuna hoiavad.

„Pimedas sõitma minnes panen lambi otsmiku ette ja teen oma treeningu,” ütles 35–45 tundi kuus harjutav Siim, kes tahab debüteerida Tartu suusamaratonil. Suvel ja sügisel õppis ta rullsuusatreeningutel klassikatehnikat. Kehalist vormi timmib ta ka rattasõidu ja jooksmisega ning palli mängides.

Siim võib suusamaratoniks valmistudes ja pikkade distantside taktikat valides nõu küsida ka treeningukaaslaselt Priit Päärult, kes möödunud talvel tegi kaasa mitmel suusamaratonil. Nüüd esitab ta endale palju suurema väljakutse – läbida maailmakuulus Vasaloppeti maraton Rootsis. Ta usub, et kui korralikult valmistuda, ei käi 90 kilomeetrit üle jõu.

„Lugesin suusatamisest kirjutatud raamatuid ja uurisin oma lemmikharrastuse kohta põhjalikult ka internetist. Ometi tundsin, et vaja oleks kogemustega treeneri nõuandeid,” põhjendas Pääru Spartasse tulekut.

Õnneks on lund!

Kui Sparta suusatiim kevadel loodi, oli Priit üks esimesi liitujaid. Maikuust saadik harjutasid spartalased esmaspäeviti ja neljapäeviti. Kolmapäeviti võttis Priit koos töökaaslastega osa Tallinna parkides korraldatud Eesti Energia tervisejooksu sarjast. Kehalist koormust andis talle ka jalgrattaga stardipaika sõitmine. Oktoobris lisandusid laupäevased suusaimitatsiooni treeningud.

„Õnneks võimaldab lumeküllus Põhja-Eestis piisavalt suusatada,” lausus Priit. „Kui suurt sula ei tule, kavatsen ka õhtuti ja nädalavahetustel treenimiseks aega leida ning suusatada neli–viis korda nädalas. Loodan muuta oma sõiduviisi ökonoomsemaks.”

Uue harjutuskorrana viiakse spartalastele neljapäeviti läbi saalitreeningut, mis arendab lihaste vastupidavust, tasakaalu ja koordinatsiooni.

„Ma ei kujutanud ette, et ka saalis võib teha nii huvitava tunni,” kiitis Ruth Pallo.

Vaata ka meie Fecebooki fännilehelt pildigaleriid lumisest Järve metsast:

Loe veel:

Sparta suusagrupp valmistub usinalt talveks

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 0 kommentaari
Ühtegi kommentaari ei ole.