Rühmatreeningute uudised

Anu viis Sparta Elbrusele

Sparta logo vallutas Elbruse lumise tipu

00:00 12. august 2010

"Aitäh Sparta," alustab reisijuttu meie spordiklubi liige Anu Nõulik, kes esimese inimesena maailmas viis Venemaa kõrgeima mäe Elbruse tippu Sparta kirjadega käterätiku! Kellele Anu tänu täpsemalt kuulub ja mis on vapra naise järgmised vallutusplaanid?


Aga nagu vanasõnagi ütleb: parem hilja kui mitte kunagi. Anul oli isegi väike hirm põues 40-aastasena Spartas treenimist ja alpinismipõhja ladumist alustada. Ometi hajusid ta kahtlused ja kõhklused õige pea, sest Spartas võttis teda vastu personaaltreener Marek Morozov, kes suhtus Anu püüdlustesse väga toetavalt. "Sain esimese treeningkava ja läkski lahti." 

Meie treener Marek Morozov kiidab eelkõige Anu teotahet ning entusiasmi. "Ta jaksas suure isuga teha kõike, mida naised tavaliselt teha ei taha - treenis eriti jalgu ja selga, mis peavad sellisel raskel retkel tugevad olema," kiidab ka Marek omalt poolt oma hoolealust.

Kõhe olukord maa ja taeva vahel

Paralleelselt Spartas treenimisega laiendas Anu oma mägironimise silmaringi Jaan Künnapi alpinismikoolis, kus lisaks loengutele antakse ka tugev praktiline ettevalmistus. "Esmakordselt kõhedusttekitavalt kõrgel kahe jääkirka küljes rippudes  - kassid ei jäänud kuidagi ülikõvasse jääpinda pidama - tuli küll mõte, et kui nüüd poleks saalis käinud, mis minust küll saanud
oleks," kirjeldab Anu verdtarretamapanevaid hetki maa ja taeva vahel. "Tänuga mõtlesin Sparta peale veel mitmel korral, eriti aga esimese suurema ekspeditsiooni ajal Elbrusele. Tippu ei jõua mitte kõik üritajad. On vaja aeroobset vastupidavust ja lihtsalt tugevat üldist baasi, et valutult ja vigastusteta pikk tee hõredas õhus vastu pidada," kõneleb Anu oma kogemustele toetudes.

Anu sõnul on mägimatkal naise seljakott keskmiselt 15--18 kg raske. "See pole mingi meelakkumine." Kindlasti mitte. 
Euroopa on Anul niisiis "kirjas", ees aga juba septembris ootamas ekspeditsioon Musta mandri kõrgeimale mäele, 5895 meetri kõrgusele Kilimajarole. Kas pärast seda seab Anu sammud maailma katusele Himaalajasse? "Et realistlikku suhtumist maailma mitte kaotada, ei saa ma praegu lubada, et üritan Mount Everesti vallutust, aga mis seal salata, selline salasoov oleks..."

Sparta lipp Everestile?

Ah jaa, Everestile Anu enam Sparta rätikut kaasa ei tassiks, sest see kaalub üle 100 grammi.  "Alpinist murrab ka hambaharjal varre ära ja puurib lusikasabasse augud, et mitte liigselt keha koormata," selgitab vapper naine ning esitab meile väikse palve: "Palun valmistage mulle selleks reisiks kerge siidlipp!"

"Aitäh veelkord Sparta, et alpinismi jaoks vajalikku baasi sai laotud just siin," tõdeb Anu, keda omakorda meie täname Sparta nime viimise eest 5642 meetri kõrguse Elbruse lumisesse tippu!

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 0 kommentaari
Ühtegi kommentaari ei ole.